Vroče ribe ali kako skrbeti za akvarij poleti

Vroče ribe ali kako skrbeti za akvarij poleti

Slej ko prej pridemo tudi do tega letnega časa - čudovito vreme, sonce pripeka in toplota zunaj vas vabi na svež zrak. Žal pa, če dihate na škrge in plavate v vodi, izgledajo stvari malo manj rožnato. Tudi prebivalci naših akvarijev čutijo prihod poletja in samo mi jim lahko tudi ta letni čas naredimo bolj prijeten, saj tudi ribe, kot vse druge živali, reagirajo na spremembe v temperaturi. Okolje, ki ga zanje ustvarimo, žal, ni pretirano prostorno in nima zmožnosti hitrega sproščanja odvečne toplote. Pa tudi nepremično je in se ne more umakniti sončnim žarkom. Toplota tudi pospeši metabolizem, zato so ribice ves čas lačne… Kako se naj spopademo z vsemi temi spremembami? S pomočjo tega članka in nekaj bolj ali manj preprostih idej boste poleti lažje poskrbeli za vaš akvarij in upamo, da bo vam in vašim akvarijskim prebivalcem prihranil kar nekaj stresa.

Vi sprašujete, mi odgovarjamo!

1. Moj akvarij se nenehno pregreva. Kaj naj storim?

Vroče - fishboxSe tako se počutijo tudi vaše ribe? 

Dolgo in vroče poletje, žal, dostikrat povzroči višje temperature tudi v akvariju, toplejša voda pa ribam povzroča stres, ki lahko vodi tudi v smrt. Seveda je odpornost na višje temperature odvisna od vrste rib, načeloma pa velja, da so za ribe primerne temperature nekje med 21 in 25°C. Ribe iz hladnejših vod lahko prenesejo tudi nižje temperature; zlate ribice in koi krapi na primer tudi pod 15°C, medtem, ko lahko tropske ribe, na primer ostrižniki in bette, prenesejo temperature do 27°C, za krajši čas tudi do 30°C, diskusi pa se med 27 in 28°C počutijo prav prijetno. Kljub temu pa temperaturni ekstremi niso ravno zdravi za ribe - višje temperature lahko povzročijo hitrejši metabolizem in s tem tudi hitrejše staranje in zgodnejšo smrt.

Pa smo nazaj pri izvornem vprašanju - kako preprečiti to neugodno pregrevanje akvarija? Predlagamo vam nekaj metod, s katerimi lahko hitro in učinkovito preprečite pregrevanje akvarija.

Odstranite pokrov akvarija

Akvarij brez pokrova
Voda v akvariju brez pokrova se bo bolj ohlajala.

To je precej očitna rešitev, ki se je kar hitro spomnimo. Če odstranimo pokrov, bo voda hitreje izparevala in s tem se bo sproščala tudi toplota. Poleg tega ribe lažje dihajo tik pod gladino vode. Ima pa ta rešitev tudi slabe strani - akvarij brez pokrova je bolj izpostavljen zunanjim vplivom in zagotovo voda hitreje izhlapeva, kar pomeni bolj pogosto dolivanje. Nekateri akvarijski prebivalci, na primer arowana, pa bodo to priložnost morda izkoristili tudi za poskus pobega. In to se zagotovo ne bo dobro končalo. Akvarij brez pokrova torej ni optimalna rešitev, v nujnih primerih pa vendarle pomaga.

Zmanjšajte osvetlitev in uporabo grelcev

K pregrevanju akvarija lahko pripomore tudi električna oprema nameščena v akvariju ali njegovi neposredni bližini. Eden od takih grelcev je - akvarijski grelec, ki sredi vročega poletja zagotovo ni potreben. Zmanjšate lahko tudi uporabo svetil, ki - tudi LED svetila - oddajajo precej toplote. In če ne morete ves čas spremljati temperature v akvariju in morebitnega višanja, ki je posledica uporabe električne opreme, namestite časovno stikalo. S pomočjo tega boste lahko natančno določili, kdaj kakšna električna naprava v ali blizu akvarija deluje, s tem boste zmanjšali nepotrebno oddajanje toplote in še vam bo olajšalo življenje, saj ne bo potrebno čakati na trenutek, ko na primer izklopite luči.

Časovno stikalo
Časovno stikalo za vklop in izklop luči - preprosto in učinkovito.

Nakup posebne opreme

Težave s pregrevanjem akvarijev so pač del akvaristike kot hobija in na srečo so izdelovalci akvaristične opreme priskočili na pomoč z veliko rešitvami. Ob pregledu tovrstne ponudbe kaj hitro naletimo na posebej temu namenjene hladilnike, ki našo poletno težavo popolnoma odpravijo. V morski akvaristiki so praktično nepogrešljiv del opreme, kot koristni pa se izkažejo tudi za sladkovodne akvarije z Malawi ali Tanganyika biotopi. Žal niso ravno poceni in računati morate, da vas bo taka investicija pošteno udarila po žepu.

Akvarijski hladilnik
Akvarijski hladilnik

Potem pa pride “na srečo”. Namreč - obstaja tudi enostavnejša in cenejša hladilna oprema. Nad vodno gladino lahko, s pomočjo posebnih držal, namestite male ventilatorje, ki hladijo površino vode. To je odlična rešitev za manjše akvarije, sploh tiste s kozicami, saj so le-te manj odporne na temperaturne spremembe, namestitev pravega hladilnika pa za tak akvarij morda preprosto ni smiselna.

Akvarijski ventilatorski hladilnik - fishbox
Ventilatroji nad gladino vodo dodatno ohladijo.

Uporaba ledu

Led za hlajanje akvarijske vode - fishbox
Ledene 'kocke'.

Če niste pripravljeni na nove investicije v akvaristiko, se lahko s potrebami po hlajenju obrnete tudi nazaj k materi naravi. Vsi imamo doma zamrzovalnike, zato led ne bi smel biti velika težava. Zadošča lahko že z vodo napolnjena napolnjena in zamrznjena plastenka, ki jo potopite v akvarij, nekateri uporabijo tudi hladilne vložke za hladilne torbe. Preprosto in učinkovito! Vendar - nič ni tako zelo preprosto - ko akvarijsko vodo hladimo na ta način, moramo temperaturo pazljivo spremljati! Ohladiti želimo vodo, ne ribe in mnoge so občutljive na nenadne spremembe temperature. Tropske ribice zagotovo ne bodo vesele, če bo temperatura vode prehitro in preveč padla. Vendarle pa - če se tega lotite previdno, boste s tem zagotovo odpravili morebitne negativne posledice, ki bi jih imela previsoka temperatura akvarijske vode.

2. Za nekaj dni odhajamo pa ni nobenega, ki bi hranil naše ribice

To je precej pogosta težava med dopusti. Zaskrbljenost nad stanjem ribic v naši odsotnosti mnogokrat poseže v planiranje dopustov in potovanj. Pa vendar je oboje povsem združljivo, le pripraviti se je potrebno, oziroma pripraviti vse potrebno. In potrebujete le dve stvari - samodejni hranilnik rib in nekoga, ki vam bo malo pomagal.

Lačna riba - nahranite me - fishbox
Nahranite me!

Samodejni hranilniki

Preprosta rešitev za hranjenje rib v naši odsotnosti je uporaba samodejnega hranilnika. Ob tem je dobro vedeti, da če želite biti prepričani, da bo hranilnik pravilno deloval ves čas vaše odsotnosti, raje izbirajte med boljšimi (in dražjimi) modeli. Cenejši namreč lahko preprosto nehajo delovati, ali pa v enem hranjenju v akvarij spustijo nič ali vso hrano. Še posebno slednje bi se lahko končalo katastrofalno. In cena je tista, ki bo od nakupa odvrnila marsikaterega dopustnika.

Samodejni hranilnik za akvarijske ribe - fishbox
Samodejni hranilnik - tehnologija v službi človeka. In rib.

Ko govorimo o hranjenju rib v času naše odsotnosti, se moramo dotakniti tudi posebne “hrane za dopust”. V teoriji je to super rešitev - hrana v obliki kock ali večjih tablet, ki se počasi in enakomerno raztapljajo in ob tem sproščajo hrano za ribe skozi daljše časovno obdobje. Po naših izkušnjah pa to prinaša več težav, kot koristi, in opozoriti vas moramo, da se ob uporabi te hrane kaj hitro zamašijo filtri, kar povzroči hitro poslabšanje kvalitete akvarijske vode. Tako velike spremembe, za daljše časovno obdobje in ob naši odsotnosti, se lahko, žal, za ribe in cel akvarij precej klavrno končajo.

Pomoč prijateljev

Potem je tu morda še najbolj očitna rešitev - prosimo za pomoč katerega od prijateljev. Ena od stvari, ki jo bo moral ta prijatelj početi, je hraniti ribe, zato bi bilo idealno, če bi bil tudi akvarist. Tako bi na dopustu bolj mirno spali, vedoč, da so naše ribe v dobrih in strokovnih rokah. Vendar je to bolj malo verjetno, zato recimo, da je ta prijatelj naš akvarij do zdaj le opazoval in vsakič pohvalil njegovo lepoto. Nikar mu samo ne pokažite, kje najde hrano za ribe, kako se odpre pokrov akvarija in koliko hrane naj natrese vanj, potem pa ga, v vaši odsotnosti, prepustite lastni presoji in dvomom. Zelo verjetno je, da bo s hrano preveč radodaren, kar bo škodilo filtru in nato še ribam, saj, kot smo že rekli, višje temperature povečajo metabolizem rib in te so zato videti vedno lačne. In vedno lačnim ribam damo še (pre)več hrane! Vsekakor mu morate že vnaprej pojasniti vse te delikatne okoliščine in ga dobro pripraviti in navaditi na primerno doziranje posamezne hrane. Doziranje - odlična rešitev je uporaba malih kozarčkov za žganje, ki jih zagotovo imate doma :D. Na njih le označite do kje jih napolni z določeno hrano in potem to strese v akvarij. Tako vaš skrbeči prijatelj ne bo več toliko zaskrbljen, če je ribicam dal preveč ali morda premalo hrane - ko pa so videti tako lačne! Z zamrznjeno hrano je še lažje, saj jo lahko že sami vnaprej razkosamo v primerno velike kose in te posamezno zapakiramo, napišemo dan hranjenja in vrnemo v zamrzovalnik. Tako zares nič ne bo moglo iti narobe in ribe bodo tudi v času naše odsotnosti dobile ustrezne količine hrane.

Kratek post

Ne pozabite pa, da lahko ribe tudi daljše časovno obdobje preživijo brez hrane. Pogosto je post tudi potreben, da se ribe ne zredijo in ostanejo dlje zdrave. Če smo prepričani, da prebivalci našega akvarija ne potrebujejo kakšne prav posebne prehrane, jih lahko do teden dni brez težav pustimo brez hrane (tisti, z železnimi živci lahko poskusite tudi kak dan več, čeprav tega ravno ne priporočamo).

3. Zaskrbljenost nad stanjem v akvariju… Bo kvaliteta vode v moji odsotnosti hitro padla? / Zakaj se stanje v akvariju tako hitro poslabša?

Kot smo že rekli, je poleti topleje. In posledica tega je tudi višja temperatura vode v akvariju. Ribe se na to odzovejo s povečanim metabolizmom in pojedo več hrane. Naravna posledica tega pa je - khm… več izločkov. Ti povečajo vsebnost dušikovih spojin v akvarijski vodi (še posebno amonijaka), kar bistveno vpliva na kvaliteto vode (npr. kislost in povečane koncentracije nitratov, kar povzroči hitrejšo rast alg). Kako se spopasti s tem? Kaj naj storimo, če nam vse to dogajanje v akvariju preprečuje odhod na dopust?

Najprej priporočamo preverjanje vsebnosti amonijaka in dušikovih spojin s posebnimi testi. Tu nam pridejo prav odlični in preprosti za uporabo Zoolek - Aquatest testi NH3, NO2 in NO3. Z njimi lahko hitro preverimo, če so morda vrednosti teh spojin previsoke in bi lahko škodile našemu akvariju. Teste lahko naredi prav vsak - vzamemo določeno količino vode za vzorec in dodamo reagente skladno z navodilom. Vzorec se nato obarva v določeno barvo, ki jo primerjamo z vrednostmi na barvni lestvici in že imamo odgovor na naše vprašanje. Če so koncentracije teh spojin v mejah normale, je z našim akvarijem vse v redu. In če niso?

NH3 amonijak test - fishbox
NO3 nitrat test - fishbox
NO2 nitrit test - fishbox 

Zoolek testi akvarisjke vode.

Težava se morda skriva ravno v temperaturi, o kateri smo pisali že večkrat. Povečana količina produktov metabolizma, če zanje ni poskrbljeno na ustrezen način, ima negativne posledice na stanje v akvariju. In kako rešimo ta zaplet? Zagotovo najprej dobro pregledamo akvarijski filter. Biti mora čist, brez tujih delcev. Če je potrebno, ga dobro operite, tudi z nežno ščetko. Tako bosta rotor in posoda filtra čista in zmožna bolj optimalnega delovanja, kar bo iz vode hitreje odstranilo nečistoče.

Kaj pa, če se stvari zapletejo v naši odsotnosti? Kako lahko rešimo akvarij pred razpadom, če nas sploh ni doma? Predlagamo vam uporabo še enega, dodatnega filtra, lahko tudi notranjega, ki bo prevzel funkcijo čiščenja vode, če prvotni filter ne deluje več. Tako smo lahko vsaj malo pomirjeni, da ribice ne bodo trpele in da bo akvarij še vedno živel.

In vendar ni vse tako vroče...

Kot vidite, je obdobje dopustov čas dodatnih izzivov za vsakega akvarista. Spreminjajoče se razmere izven akvarija in v njem nam lahko povzročajo težave, vendar se z njimi lažje spopademo, če smo nanje pripravljeni - tudi z znanjem. Občasno tudi to, da akvarij za nekaj dni pustimo pri miru, ne bo imelo katastrofalnih posledic, prej nasprotno - procesi v njem se bodo morda celo stabilizirali. Zato si oddahnite, pripravite ribice na vašo odsotnost in si tudi sami privoščite trenutek zase.

Kako vaš akvarij spraviti v red, ko se vrnete z dopusta, pa poglejte tu.

Prijetno poletje vam želimo! :)

Teden brezplačne poštnine na fishbox.si

Teden brez poštnine za naročnike na fishbox novice 2.6.2023

S kodo "teden-brez-postnine" vam za naročila oddana do petka, 9.6.2023 ne bomo zaračunali poštnine. Velja pod pogoji navedenimi v sporočilu fishbox novic in samo za naročnike fishbox novic - če še niste med njimi, se hitro prijavite za prihodnje odlične ponudbe. Drugi pogoji uporabe so navedeni v prejeti elektronski pošti.

Posebna ponudba

Ugodnješi ali izpostavljeni artikli
Top ponudba!
Original Stendker Granulate - fishbox
Original Stendker Granulate, za diskuse
Cena
Od €17.99
Top ponudba!
Kobaltosan - fishbox
Kobaltosan
Cena
Od €6.79
Top ponudba!
Aquacid - fishbox
Aquacid - fishbox
Aquacid
Cena
Od €6.79
Top ponudba!
Antychlor - fishbox
Antychlor
Cena
Od €3.79
Top ponudba!
Aktivchlor - fishbox
Aktivchlor
Cena
Od €3.79
Top ponudba!
All in One! Elixier - fishbox
All in One! Elixier - fishbox
All in One! Elixier
Cena
Od €21.95
Top ponudba!
Golden-Gate, Golden-Art Artemia - fishbox
Golden-Gate Solinski Rakci (Artemia) - fishbox
Golden-Gate, Golden-Art Solinski rakci (Artemia)
Akcijska cena
€3.96
Cena
€4.95

Novosti v naši ponudbi

Steklen akvarij, črni silikon - fishbox
Steklen akvarij, črni silikon - fishbox
XL GLASSBOX - 2m Steklen akvarij, črni silikon
Cena
Od €524.87
Xenopus tropicalis
Cena
€12.87
Rdeče Borovo lubje
Rdeče Borovo lubje
Cena
€15.87
Nymphoides cristata Flipper
Nymphoides cristata Flipper
Nymphoides cristata Flipper
Cena
€6.95
Barbus assimilis (filamentosus)
Barbus assimilis (filamentosus)
Barbus assimilis (filamentosus)
Cena
€7.87
Aequidens(Laetacara) curviceps
Aequidens(Laetacara) curviceps
Aequidens(Laetacara) curviceps
Cena
€9.87